Jägarexamen

Ta jägarexamen under professionell handledning i vacker herrgårdsmiljö

Vår ambition är att din jägarexamen skall ge dig en god grund till att bli en skicklig jägare dvs ödmjuk, omdömesgill och viltvårdsintresserad.

Kursen pågår torsdag till söndag inklusive uppskjutning och teoriskrivning. Dessförinnan genomförs tre till fyra digitala möten. Grupperna består av minst fyra och max sex deltagare vilket gör att det finns gott om tid för individuell handledning. Samla ihop vännerna och boka en långhelg i härlig herrgårdsmiljö med kron- och dovhjort runt knuten. Vi har en till två jägarexamenskurser per år.

Kursledare är Markus Grenestam. Markus har jagat sedan tonåren, är uppvuxen i Östergötland, bor utanför Borensberg och har undervisat till jägarexamen sedan 2018. Till vardags är Markus viltansvarig på Sveaskog och dessförinnan vilthandläggare på Länsstyrelsen i Östergötland.

Program (mer detaljerat program och information skickas i god tid innan kursstart)

Inledande digitala möten: Tre till fyra digitala möten på vardera ca 2 timmar för introduktion och genomgång av valda delar i studiematerialet

Torsdag kväll: Inkvartering och teoriutbildning. Kurslitteraturen ska du ha läst igenom innan.

Fredag: Säker vapenhantering, avståndsbedömning, hagelskytte på lerduvor och kulskytte på älgar på tavla, precisionsskytte på tavla och skottplatsundersökning och eftersök med hund. Teori på kvällen.

Lördag: Skytte och teori på dagen. Praktiskt prov hagel mm. Skyttet bl.a. på älgbanan på löpande älg. Detta gör vi på examensbanan i Mjölby. På kvällen skriver vi teoriprovet.

Söndag: Praktiska prov och eventuellt omprov av teorin under ledning av Jägareförbundets examinatorer.

Pris: Priset för utbildningen, kost och logi är 8 500 kr. Deltagarna medverkar vid viss matlagning och dukning. Examenskostnader för teoriprov, praktiska prov och ammunition tillkommer, cirka 1 100 kr beroende på förkunskaper och eventuella omprov. Boende i enkel- eller dubbelrum i våra trevliga hus och flygel– se mer info under Boende.

Prov praktisk del : HAGEL 1. Säker vapenhantering och avståndsbedömning. 2. Skytte – 4 av 6 lerduvor skall träffas och 2 löpande harar skall träffas med minst 8 hagel vardera.

KULA 1. Säker vapenhantering och precisionsskytte med studsare med och utan stöd 8 skott på måltavla. 2. Skytte med älgstudsare – tot. 12 godkända skott mot stillastående resp. rörligt mål. Tre godkända serier av nio krävs för godkännande. Varje serie är på 4 skott.

Prov teoretisk del: Det teoretiska provet omfattar 70 frågor med 4 svarsalternativ per fråga. Max 10 fel för godkänt prov.

För bokning: Kontakta ch.kuylenstierna@telia.com / 0705 – 58 21 88
För frågor om kursen: Kontakta markusgrenestam@gmail.com / tel 0706–043 260